Piccalilly

Wat is piccalilly?

Piccalilly is een ingelegd mengsel van groenten, met name zilveruitjes en bloemkool. Het gebruikte zuur is een mengsel van azijn en mosterd, waardoor het een frisse smaak heeft. Piccalilly is een van oorsprong Engels product, dat bij bonen en stamppotten, maar ook op brood wordt gegeten. Het wordt tegenwoordig in cafetaria’s ook wel geserveerd als saus over friet.

Van oorsprong is het een Engels product. De Britten hebben hierbij afgekeken van de Indiase keuken. Ze hebben de piccalilly alleen dusdanig aangepast, dat deze beter toepasbaar werd voor gebruik in de Engelse keuken. De Engelse piccalilly wordt bereid met moutazijn, waardoor de Britse piccalilly een andere smaak heeft dan de Nederlandse. In de Amerikaanse piccalilly worden groene tomaten verwerkt en veel suiker. Deze piccalilly is daarom al bijna niet meer te vergelijken met de Europese.

De potten zijn langere tijd houdbaar. Is de pot eenmaal geopend, dan moet ze worden bewaard in de koelkast. Zie voor de houdbaarheid de informatie op het etiket. Afgesloten potten blijven minimaal een jaar lang goed. Geopend zijn ze doorgaans enkele weken houdbaar.

Wil je meer weten over de oorsprong van piccalilly, waarom het piccalilly heet en of de oorsprong nu Nederlands, Brits of Indiaas is? Lees dan deze foodlog over de oorsprong van piccalilly.